• Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

    «Τα “έξυπνα φανάρια” βελτίωσαν την κυκλοφορία στην Τσιμισκή Θεσσαλονίκης»

    Το πράσινο φως για τη συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος των “έξυπνων φαναριών” στην οδό Τσιμισκή, που είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ροή της κυκλοφορίας κατά 10% - 15%, αποφάσισε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην ανακούφιση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Η διοίκηση της ΠΚΜ αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάθεση της συνέχισης λειτουργίας των “έξυπνων” φαναριών της Τσιμισκή, καθώς στο τέλος του χρόνου λήγει η υποχρέωση του αναδόχου του έργου να παρέχει την εν λόγω υπηρεσία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της περιφέρειας, το “ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου κυκλοφορίας” στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει τα “έξυπνα φανάρια”, τις πινακίδες ενημέρωσης των οδηγών με ηλεκτρονικά μηνύματα στα βασικά σημεία πρόσβασης στο κέντρο της πόλης (VMS) και τις κάμερες ανίχνευσης συμβάντων και επιτήρησης κυκλοφορίας σε καίριες θέσεις του οδικού δικτύου, έχει συμβάλλει, μέχρι στιγμής, στη βελτίωση κατά 10% - 15% της κατάστασης στην περιοχή όπου λειτουργεί.
    Οι υπηρεσίες εκτιμούν ωστόσο ότι το σημαντικότερο με τη λειτουργία των “έξυπνων φαναριών” είναι το προηγμένο σύστημα φωτεινής σηματοδότησης, που ελέγχει την κυκλοφορία στην οδό Τσιμισκή (από τη ΧΑΝΘ μέχρι τα Δικαστήρια). Πρόκειται για τα “έξυπνα φανάρια”, τα οποία συντονίζονται με βάση τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην Τσιμισκή και δεν επιτρέπουν μεγάλες αναμονές και καθυστερήσεις, αλλά μια κατά το δυνατόν συνεχή ροή των οχημάτων για να μην υπάρχει διαρκές μποτιλιάρισμα και ακινητοποίηση των διερχομένων.
    Ο εξοπλισμός του όλου συστήματος περιλαμβάνει κάμερες, ρυθμιστές κυκλοφορίας, πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων (οι περισσότεροι θα έχουν δει στη Β. Όλγας και στη νέα Δυτική Είσοδο) και όλος αυτός ο εξοπλισμός επικοινωνεί με το κέντρο ελέγχου, μέσω τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων από πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
    Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνεδρίασης, το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη συνέχιση λειτουργίας του συστήματος, με προϋπολογισμό 70.000 ευρώ (θα γίνει πρόχειρος διαγωνισμός και τα χρήματα θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ενώ το Κέντρο Ελέγχου έχει εγκατασταθεί στο ισόγειο του κτιρίου όπου στεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας στην οδό Στρωμνίτσης. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις του ΟΣΔΕΚ στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ώστε να παρέχονται υπηρεσίες διαχείρισης της κυκλοφορίας και ενημέρωσης των πολιτών για τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο σημαντικότερο και πιο επιβαρημένο μέρος του οδικού δικτύου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
    Οι αρμόδιοι παραδέχονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν λύνει το κυκλοφοριακό, ωστόσο εκτιμούν ότι αν δεν συνεχίσει τη λειτουργία του, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στον άξονα της Τσιμισκή.
    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της περιφέρειας Αλέξανδρο Μήλιο, το συγκεκριμένο σύστημα βελτιστοποιεί τους χρόνους διέλευσης των οχημάτων από την Τσιμισκή και βοηθά συνολικά το ιστορικό κέντρο της πόλης. Υπάρχουν οφέλη στο κυκλοφοριακό, έστω και μικρά. Αυξήθηκε για παράδειγμα, όπως είπε, η χωρητικότητα των κόμβων, ενώ δεν υπάρχουν άσκοποι νεκροί χρόνοι κ.ά. “Δεν μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε το λεγόμενο ‘πράσινο κύμα’, αλλά βελτιώθηκε η ροή των οχημάτων σε ένα ποσοστό 10% - 15%. Μακάρι -και το προσπαθούμε- να μπει αυτό το σύστημα και σε δεύτερο κεντρικό άξονα, όπως για παράδειγμα η Εγνατία, αλλά και σε κάθετες οδικές αρτηρίες. Θα είχαμε θεαματικά αποτελέσματα” υπογράμμισε ο κ. Μήλιος.

     


    εφημερίδα "Μακεδονία"

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου